Zhongdian 29.5 - 5.6.2006

Munkit Ganden Sumtseling Gompassa

     
Ganden Sumtseling Gompa

     
Yunnanin Tiibetiläisiä

     
Zhongdianin hevosfestivaalit

     
Zhongdianin tytöt

     
Zhongdian

     
Tiibetiläinen poika

     
Antiikkia, Antiikkia

     
Pyöräretkellä Zhongdianissa

     

Päivä 117: Zhongdian
Otin päivän vierailukohteeksi Ganden Sumtseling Gompan, Yunnanin vanhimman buddhalaisen luostarin. Temppelissä oli uskomattoman hienoja seinämaalauksia ja paikka oli muutenkin upea. Kiertelin myös hiukan syrjemmällä, missä sijaitsivat munkkien asuintilat ja eräästä kutsuttiin sisään teelle. Hyvää oli jakinvoi-tee.

Päivä 118: Zhongdian
Porisin eilen illalla jenkkihepun kanssa joka oli ollut matkalla Lhasaan bussilla, mutta romahtanut silta oli katkaissut matkanteon. Eli siis täältä on mahdollista päästä bussilla Tiibetiin! Kävin aamupäivällä yrittämässä lipunostoa, mutta paikalla ollut han-kiinalainen pikkupomo tyrmäsi yritykseni ja totesi minun olevan liian "vaaleaihoinen".

Päivä 119: Zhongdian
Tänään alkoivat maankuulut Zhongdianin hevosfestivaalit ja suuntasinkin tapahtumapaikalle heti aamutuimaan. Festarialue oli jonkinnäköinen ravirata jonka keskelle oli pystytetty esiintymislava, missä vuoronperään esiintyi tanssiryhmiä sekä paikallisia playbackina laulavia tähtösiä. Itseäni viihdytti tosin enemmän nuo kaikki parhaimpiinsa pukeutuneet tiibetiläiset ja yleinen markkinahumu myyntikojuilla.

Päivä 120: Zhongdian
Kävin aamulla linja-autoasemalta hakemassa lipun Lhasan bussiin ja tällä kertaa otin mukaan samassa dormissa asustelevan kiinalaishepun, joka loppujen lopuksi osti piletin mulle. Ikävä kyllä sain sen vasta sunnuntaiksi. Palasin festarialueelle ja tällä kertaa hiukan myöhässä, joten pääsin suoraan asiaan eli laukkakisoihin. Kovia hevosmiehiä nämä tiibetiläiset: Harva vaivautui edes satulaa käyttämään.

Päivä 121: Zhongdian
Tänään oli tarkoitus tutustua kaupungin uuteen osaan, mutta matkalla sinne alkoi heikottaa siihen malliin, että katsoin parhaimmaksi palata hostellille lepäilemään. Mikään ei pysynyt sisällä ja loppupäivä menikin ihan vaan nukkuessa.

Päivä 122: Zhongdian
Olo ei ollut vieläkään täysin sataprosenttinen, joten päätin ottaa tämänkin päivän iisisti, toipuen hostellilla ja valmistautua huomiseen bussimatkaan. Reissun Lhasaan pitäisi kestää kolme päivää (olettaen ettei Public Security Bureaulla ole muita suunnitelmia varalleni...) En siis ole aivan varma, onko tuo bussimatkustus tiibetin sisällä ihan laillista ulkomaalaiselle, mutta kohtahan se selviää...

Päivä 123: Zhongdian
Koukoulin aamulla bussiasemalle ja kaikki vaikutti hyvältä: Kuski lastasi rinkan kyytiin ja oikaisin itseni makuulle. Vaan sitten paikalle pyörähti joku lipuntarkastaja ja kauhean säätämisen lopuksi meikäläinen heitettiin pihalle bussista. Sen verran sain selville, että eilen kolme ulkomaalaista oli käännytetty matkalta takaisin ja ilmeisesti tännepäin oli tullut hiukan pyyhkeitä asian tiimoilta. Vitutti, vaan minkäs teet... Taivuin sitten lopulta ostamaan lentolipun Lhasaan tiistaiksi. Neljä kertaa kalliimpaan hintaan.

Päivä 124: Zhongdian
Sateinen keli näytti olevan tältä erää ohi, joten vuokrasin polkupyörän ja fillaroin koko päivän Zhongdiania ympäröivissä kylissä. Täytyy nostaa hattua ihmisille jotka ajavat pyörällä Tiibettiin, sen verran rankkaa puuhaa on ylämäkeen polkeminen näissä korkeuksissa.


    

REPPUMATKAT

Dali & Lijiang | Etusivu | Lhasa