Sichuanin Vuoristo 28.4 - 10.5.2006

Tiibetiläisiä naisia

     
Vuoristomaisemat

     
Tiibetiläiset munkit

     
Vuoristotie

     
Tiibetiläinen pariskunta

     
Gyanag manin muuri

     
Tiibetiläinen hevosmies

     
Rukousliput vuoren huipulla

     
Tyttö ja rukoushyrrä

     
Yihun Lhatso

     
Rukousliput Yihun Lhatsolla

     
Vanhus

     
Ganzi

     
Pikku munkki

     
Tie Shangri-La:han?

     

Päivä 86: Maduo
Tämä kylä sijaitsee 4200 metrin korkeudella ja "yllättäen" olo oli hiukan hutera. Päätä jomotti ja normaali kävelykin sai hengästymään. Vietinkin suurimman osan päivästä vaakatasossa runsaasti nestettä nauttien. Ei tässä paikassa kyllä paljon nähtävää olekaan: Pari katua ja se on siinä. Asukit tosin ovat 90% tiibetiläisiä ja heille se ykkösnähtävyys oli eräs karvainen suomalainen.

Päivä 87: Maduo
Aamulla olo oli jo parempi ja päätin siirtyä seuraavaan kylään. Eilen majatalon omistaja väitti bussin tulevan viideltä ja eräs toinen lähde kahdentoista ja yhden välillä. Menin sitten ennen kahtatoista passiin paikalliseen teetupaan minkä kohdalla auton piti pysähtyä. Iltakuuteen jaksoin odotella, minkä jälkeen painuin takaisin majapaikkaan. Jospa huomenna sitten...

Päivä 88: Maduo - Xining
Aamulla uusi yritys teetuvalle ja tällä kertaa pari tyyppiä meinaa, että bussi tulee kello 11 illalla. Yhdeltä, viideltä vai yhdeltätoista? Hermot alkoivat mennä siinä määrin, että kun Xiningiin menevä bussi hurauttaa kylään kahden aikaan, hyppään kyytiin ja päätän hakea uutta vauhtia sieltä. Xiningissä pääsen suihkuun ensimmäisen kerran viiteen päivään.

Päivä 89: Xining
Vaikka täällä ei vappua vietetäkään on toukokuun ensimmäinen viikko perinteisesti ollut vapaata kiinalaisilla ja jouduinkin taistelemaan lippujonossa parin sadan kotiseudulle mielivän paikallisen kanssa paikasta auringossa. Koko jonottamiskonsepti oli näille heinäkengille aivan outo, joten yli tunti vierähti ennenkuin lippu Yushuun oli kourassa.

Päivä 90: Xining - Yushu
Bussina oli tällä kertaa sleeper ja matka joutuikin mukavasti kun sai pötkötellä omalla petillä. Valitettavasti lisävarusteisiin kuului myös TV ja videot. Pian lähdön jälkeen sainkin nauttia myöhään iltaan jonkun paikallisen spede-shown uusinnoista sekä kiinalaisten karaokelevyjen ihanuudesta ja kaikki tämä luonnollisesti kauhealla volyymillä säestettynä. Ylängöllä näkyi yön pimeydessä uskomattomin tähtitaivas, mitä olen koskaan päässyt todistamaan. En edes tiennyt tähtiä olevan noin paljon.

Päivä 91: Yushu
Lounaalla seuraan lyöttäytyi englantia taitava tiibetiläisheppu, josta sain mainion oppaan puoleksi päiväksi. Kiertelimme Yushua ja pistäydyimme myös muutaman kilometrin kaupungin ulkopuolella sijaitsevalla Gyanag Mani muurilla, jossa on arvioiden mukaan 1-2 miljardia rukouskiveä. Loppupäivästä selvisi, että kaveri on istunut 9 kuukautta vankilassa yritettyään kävellä ilman passia Intian Dharamsalaan nähdäkseen Dalai Laman, mutta oli jäänyt kiinni Nepalissa. -En minä ole rikollinen, halusin vain tavata Dalai Laman, miksi kiinalaiset pistivät minut vankilaan? Hän kysyi. Niin, mitä hittoa tuohon voi vastata?

Päivä 92: Yushu - Serxu
Istuskelen illalla erittäin autenttisessa tiibetiläisessä teetuvassa ja sisään astuu kiinalainen pariskunta. Henkilökunta ei vaivaudu niille edes teetä kaatamaan, saati ottamaan tilausta vastaan. Pariskunta istuu siinä vaivaantuneen oloisena kymmenen minuuttia, ennenkuin tajuaa lähteä pois. Kyllä Kiina - Tiibet suhteet ovat kunnossa ja Tiibetin kansa rakastaa "vapauttajiaan" aivan kuten valtion viralliset uutiskanavat väsymättömästi toitottavat...

Päivä 93: Serxu - Manigango
Tiibetiläisillä on tapana heittää rukouslappuja bussin ikkunasta aina vuoren korkeimmalla kohdalla riemunkiljahdusten säestämänä ja tällä kertaa mullekin lyötiin niitä nivaska kouraan. Ei muuta kuin huipulla lappuset tuulenvietäväksi. Ilmeisesti tämä auttoi, sillä selvisimme hengissä Manigangoon. Perillä majapaikassa oli kyllä suihkut, mutta ei vettä. Viime peseytymisestä oli taas vierähtänyt muutama päivä, joten pesetin hiukset parturissa ja viimeistelin "suihkun" kosteuspyyhkeillä.

Päivä 94: Manigango
Olin eilen sopinut kyydistä läheiselle pyhälle järvelle, Yihun Lhatsolle. Kuski vaan oli aamulla hiukan myöhässä, mutta perille päästyä tuommoiset pikkuasiat unohtivat äkkiä. Aivan uskomaton paikka. Vuoret reunustivat järven toista laitaa ja rannoilla oli kiviin hakattuja rukouksia. Osa ihmistä oli vain unohtanut poimia retkijätöksensä mukaansa, mikä hieman masensi mieltä.

Päivä 95: Manigango - Ganzi
Olin vielä aamullakin hiukan kahden vaiheilla, suunnatako Degeen vai Ganziin. Annoin sattuman ratkaista ja päätin hypätä siihen bussiin joka ajaa ensin kylän ohi. Päädyin sitten lopulta Ganziin. Tämä on jo oikea tiibetiläinen kaupunki ja hotellistakin löytyi suihkut, eihän tuosta viime kerrasta ollutkaan taas kuin kuusi päivää.

Päivä 96: Ganzi
Päivän vierailukohteena oli Ganzin luostari, jossa majaansa pitää yli 500 munkkia. Paikka sijaitsi rinteessä kaupungin yläpuolella ja reitti sinne vei sympaattisen tiibetiläiskylän läpi. Kaikki talot oli rakennettu heinistä ja savesta. Pistäydyin iltapäivällä vielä laakson toisella laidalla sijaitsevassa pikkukylässä. Matka näytti lyhyeltä, mutta tosiasiassa käveltävää kertyi useita kilometrejä.

Päivä 97: Ganzi - Kangding
Matka Kangdingiin taittui maailman löysimmillä iskunvaimentimilla varustetulla transit pikkubussilla. Tien piti olla Sichuan - Tibet highway, mutta tuon nimen keksijällä on ollut kyllä harvinaisen kiero huumorintaju. Sen verran pomppuista hiekkatietä mentiin. Kymmenen tuntia siinä hytkyttiin ennen perille saapumista.

DPäivä 98: Kangding
Tämä alkaa olla jo aivan kiinalainen kaupunki, muutamia kaduilla vastaantulevia munkkeja lukuunottamatta. Pyörin päivän kaupungilla ja jatkosunnitelmat jalostuivat sen verran, että ostin huomiseksi bussilipun Leshaniin. Puolentoista viikon reissu vuorille oli rankka, mutta antoisa: Mahdollisuuksia peseytymiseen oli rajoitetusti ja tiet olivat luokkaa huonosta erittäin huonoon, mutta upeat maisemat ja ystävälliset ihmiset korvasivat paljon.


    

REPPUMATKAT

Xining | Etusivu | Leshan & Emei Shan